5 Simpele pass en trap oefeningen

In deze blog lees je 5 simpele verschillende pass en trap oefeningen met bijbehorende afbeelding die je kunt toepassen in een voetbaltraining. Passen is de kern van balbezit, effectief passen en balcontrole kan elk team succes bezorgen. Om effectief te kunnen passen moeten spelers weten hoe je de bal kunt ontvangen, controleren en verschillende delen van de voet gebruiken om de bal op verschillende manieren te sturen. Na een goede warming-up kan je meteen beginnen met deze oefeningen.

1 Poortjes voetbal oefening

Met deze oefening help je speelsters met de ontwikkeling van passen, de bal ontvangen en communiceren met elkaar. Maak een vierkant met pionnen en zet random in het vierkant poortjes neer met een andere kleur pionnen, zoals de afbeelding hieronder. Met tweetallen en één bal probeert een speler zoveel mogelijk door de poortjes te schieten, de ander ontvangt de bal. Coach op het communiceren met elkaar wat het volgende poortje zal zijn. Belangrijk:

  • pass en beweeg meteen verder
  • een bal met gevoel geven
  • werk samen als een team

simpele pass en trap oefening met poortjes

Variatie: Zet driehoeken in het veld door er overal één pion bij te zetten. Nu is het de bedoeling dat het ontvangen van de bal door één van de drie zijden van de driehoek gaat en passen via een andere zijde van de driehoek.

2 Pass en trap oefening met drietallen

Deze oefening richt zich op het passen en ontvangen van ballen terwijl spelers in beweging zijn. Verdeel de groep in groepjes van 3 met 2 ballen. Zet de pionnen neer zoals de afbeelding hieronder. De middelste speler zonder bal wordt steeds ingespeeld door de buitenste spelers. De middelste speler moet 8 tot 10 passes per speler hebben gedaan of bepaal van te voren een tijd om te wisselen.

pass en trap oefening drietal

Variaties:

  • In één keer terug spelen
  • Alleen zwakke voet gebruiken
  • De buitenste spelers gooien de bal aan op kniehoogte

3 De bal één keer aanraken

Een ideale oefening voor het verbeteren van passen met verschillende afstanden. Spelers moeten zich focussen op de nauwkeurigheid wanneer ze de bal maar één keer aan mogen raken.
Met tweetallen speel je de bal naar elkaar over op een bepaalde afstand. Terwijl je overspeelt kom je steeds dichter bij elkaar te staan, totdat de afstand te klein wordt en dan ga je weer terug naar achter. Hoe vaak kun je overspelen binnen een bepaalde tijd?

makkelijke pass en trap oefening tweetallen

4 Overspelen op nummer

Ontwikkel met deze oefening de passnauwkeurigheid, veldbewustzijn en communicatie. De spelers moeten continue het veld controleren en met elkaar communiceren om over te kunnen spelen.
Geef elke speler van de groep een nummer. Maak een rechthoek om in te spelen, de grootte is afhankelijk van het aantal spelers. Iedereen moet blijven bewegen in het vak. De bal begint bij de speler met nummer 1, die speelt de bal weer naar nummer 2 etc. Het laatste nummer speelt weer naar nummer 1 tot de aangegeven tijd op is.

voetbal overspelen op nummer

Variaties:

  • De bal één keer aanraken
  • Andersom: van het hoogste nummer naar 1
  • Maak 2 groepen en speel met 2 ballen tegelijk in het veld
  • Begin langzaam voor passnauwkeurigheid, voer daarna de snelheid op

5 Pass en trap oefening met het team

Speler A passt naar speler B en sprint dan rondom de paal richting speler C. Speler C passt naar speler A, die de bal verzamelt en naar de passlijn dribbelt. Speler C gaat naar de looplijn. Aan de andere kant van het veld controleert speler B de pass van speler A en sprint ook om de paal. Dus je hebt steeds een patroon van een lange pass en een korte pas.  De spelers blijven switchen tussen de pionnen aan één kant. Coach op het laag houden van de bal en strakke passes. Elimineer alle onnodige aanrakingen en speel zo snel mogelijk.

trap oefening met hele team