voetbal vrouwen roze tenue

6 Stereotypen in jouw voetbalteam: welke types herken jij?

Een voetbalteam bestaat uit hele verschillende persoonlijkheden die allemaal een steentje bijdragen aan het team. Welke types herken jij uit jouw team? En hoe uiten deze eigenschappen zich op het voetbalveld? Je leest het allemaal hieronder.

Type 1: Ik-ben-alles-kwijt
Steeds weer ‘ik ben mijn handdoek vergeten’, ‘waar zijn mijn sleutels?’ of ‘heeft iemand mijn telefoon gezien?’ Dit type in jouw team is regelmatig iets kwijt of vergeten. Dit is vaak ook een reden dat ze te laat is. Heel irritant natuurlijk, maar nog het meest vermoeiend voor de speelster zelf!

Wat betekent dit op het voetbalveld:
De ‘ik-ben-alles-kwijt’ type is goed in duels en fel op de bal. Ze laat de tegenstander zelden met de bal er vandoor gaan. Een verbeterpunt is om het overzicht te bewaren en rustig te blijven aan de bal.

Type 2: de Fanatiekeling
Ze gaat altijd voor de winst. Het maakt niet uit of het een belangrijke wedstrijd is of het partijtje op de allerlaatste training van het seizoen: er moet gewonnen worden. Ten koste van alles. En ja, ook ten koste van jouw teen.

Wat betekent dit op het voetbalveld:
De fanatiekeling heeft een ijzeren discipline en doorzettingsvermogen. Haar wedstrijdvoorbereiding is tot in de puntjes geregeld. Door haar doe je net een stapje meer en wordt het meeste uit een wedstrijd gehaald. Wel kun je een snauw verwachten want volgens haar mag er niks verkeerd gaan. Ook is de fanatiekeling een slechte verliezer.

Type 3: Regels-zijn-regels
Ja, uit! Scheids, buitenspel! Zij is degene die het eerste en het hardste roept bij elke spelregel die er geschonden wordt. Ze kent alle regels uit het reglement en hier wordt niet van afgeweken. Ook niet van de vooraf geplande tijden, trainingsoefeningen, soort pionnen, en warming-up rondje. Graag zo min mogelijk afwijken van alles.

Wat betekent dit op het voetbalveld:
De regels-zijn-regels type is aanwezig op het voetbalveld en ze zal voor iedereen opkomen. Ook is ze erg oplettend en bij elke actie en neemt ze initiatief. Wel zoekt ze regelmatig de irritatie zone op van de scheidsrechter en tegenstanders en dit komt de sfeer niet ten goede.

Stereotypen in jouw voetbalteam: herken jij ze?

Type 4: de Kantineganger
De eerste en belangrijkste vraag voor de wedstrijd is natuurlijk: ‘wie gaat er straks mee naar de kantine?’ Ook na een training is deze vraag vrij gewoon. Want deze gangmaker is op haar best in de kantine. Niks is fijner dan met een welverdiende drankje en snack gezellig de dag afsluiten. Wanneer ze thuis komt is de derde helft eigenlijk nog het meeste vermoeiend geweest. Zelf ideeën aandragen voor een kantinefeestje kan ze als de beste, want hoe meer feestjes hoe beter. 

Wat betekent dit op het voetbalveld:
De kantineganger is het aanspeelpunt van het veld en je kunt de bal regelmatig bij haar kwijt. Ook is dit een technisch goede speelster met een goed schot. Een verbeterpunt is snelheid. Behalve wanneer het druk is bij de bar in de kantine. Op een of andere manier is ze daar toch heel snel. 

Type 5: De flapuit
De flapuit zegt alles wat er maar in haar opkomt. Af en toe lekker klagen of juist een vrolijke bui: iedereen is meteen op de hoogte. Ook alle persoonlijke ins en outs worden uitvoerig besproken. Deze flapuit is altijd in voor een grap en ze is een allemans vriend

Wat betekent dit op het voetbalveld:
De flapuit heeft veel snelheid en ze is snel bij de bal. Duels worden vaak gewonnen en zo niet, dan kom je haar nog drie keer tegen. Wel is ze snel op haar teentjes getrapt en kan ze lang blijven hangen in een tegenslag.

Type 6: De stille genieter
Ze is er altijd, maar staat nooit vooraan. Deze stille genieter vind het gezellig om te luisteren naar alle verhalen in de kleedkamer. Ook op het veld zet ze zich altijd voor 100% in en heeft na de wedstrijd een moe maar voldaan gevoel.

Wat betekent dit op het voetbalveld:
Overzicht bewaren en de bal precies in de voeten spelen is haar sterke punt. Ze staat ook vaak vrij, maar laat het niet altijd horen. Dat is een gemiste kans.

En welke types herken jij in jouw voetbalteam? Dit moeten er wel minimaal 4 zijn. Of zijn er nog types die hier niet staan beschreven?