Dames voetbaltenue vroeger en nu

Net als gewone kleding heeft een dames voetbaltenue ook trends doorlopen de afgelopen jaren. Het materiaal en de pasvorm van de dames voetbalpak is zichtbaar veranderd. Dit is vast herkenbar als je ooit teamfoto’s van vroeger hebt gezien. Vanaf dat het vrouwenvoetbal in de jaren ´70 in Nederland is opgericht heeft elk decennia weer een eigen stijl. Dit komt door modetrends, maar ook door ontwikkelingen op het gebied van professionalisering. Hieronder worden alle stijlen van een dames voetbaltenue van vroeger tot nu op een rijtje gezet.

Jaren 70: het begin van een dames voetbaltenue

Sportkleding uit deze tijd werd alleen van katoen gemaakt. Er werd vaak gespeeld zonder clublogo en ze hadden al helemaal geen kleding sponsor. Vanaf 1972 was het voor prof clubs ook pas toegestaan om met een merklogo op het shirt te spelen.

Een voetbaltenue leek op een gewone trui –  waar wij nu mee ‘s avonds op de bank liggen als we de deur niet meer uit hoeven –  en daar werd vaak een korte broek met hoge taille bij aangetrokken. Je kunt je vast voorstellen dat wanneer het ging regenen dat de kleding zwaar werd en tegen je huid aan plakte. In de zomer was het juist erg warm.

voetbaltenue dames jaren 70
De beginjaren van het vrouwenvoetbal bij RKSVO in Ospel

Jaren 80: synthetisch materiaal

In de jaren 80 was het model van het dames voetbaltenue niet veel veranderd. Maar er werden wel logo´s, nummers en versieringen op het shirt gedrukt. Dit shirt was nog steeds van katoen. De broek daarentegen, werd gemaakt van synthetisch materiaal. Dit nieuwe materiaal werd in de jaren ´80 steeds populairder.

Het shirt werd soms over en soms in de broek gedragen. Bijvoorbeeld gaf voetbalicoon Maradona de voorkeur om het shirt in de broek te dragen (en kreeg er laatst nog 4 miljoen voor). De shirts waren nog altijd strak om het figuur van de spelers te benadrukken.

Dames voetbaltenue 1982
Wedstrijden om het kampioenschap van Nederland in het Friese Drachten, 1982.

Jaren 90: een radicale verandering

Dit was de periode dat de mode radicaal veranderde. Spelers dragen losse kleding, minstens één maat groter dan ze eigenlijk hadden. Dus eigenlijk was alles wat je droeg veel te groot. In deze tijd werden alle voetbaltenues van synthetisch materiaal gemaakt en werden trainingspakken ook helemaal hip, ook om als casual kleding te dragen.  

En hier hadden ze bij de voetbalverenigingen vast bedacht: deze mode komt heel goed uit. Iedereen ‘past’ namelijk in de kleding. Als er iemand stopt of er iemand nieuws komt, het maakt niet uit. Het is  voor vrouwen teams makkelijk: je pakt de kleding van de heren en iedereen heeft XL.

Voetbaltenues dames 1993
GVV’63. Na een jaar oefenen werd er in het seizoen 93-94 deelgenomen aan de competitie.

‘00: geen trend in voetbaltenue voor dames

En bovenstaande wordt eigenlijk doorgezet in de zero’s. Het dames voetbaltenue was gewoon een grote herenmaat. Dat voor de heren juist het super strakke ‘second skin’ helemaal nieuw werd, gingen de dames teams hier niet in mee.

voetbaltenue dames 2006
2006 BAS Biddinghuizen

´10: we worden populair

Doordat vrouwenvoetbal steeds meer populair werd (mede dankzij de Oranje Leeuwinnen), kwamen er ook steeds meer merken die voetbal kleding speciaal voor vrouwen ging maken. Dit was dus vooral vanaf 2017. Ook werd er door verenigingen iets meer aandacht aan besteed wanneer er nieuwe tenues aangeschaft moesten worden. Ook zie je steeds meer kleuren in de tenues voorkomen buiten de standaard kleuren van vroeger, zoals licht blauw, roze en paars. Daarnaast gingen ook steeds meer jongere meiden voetballen. Heel langzaam kwamen merken ook met een voetbaltenue voor meiden.

voetbaltenue meiden 2019
Beloften ADO tegen Nootdorp, J015 in 2019

´20: een voetbaltenue voor meiden of vrouwen van nu

Een voetbaltenue voor meiden of voor dames van nu is een combinatie van trend en comfort. Het moet niet strak zitten, maar er zit wel contour in. Fijne, lichte stoffen die ademen en meebewegen. Alle prof clubs maken hun shirt in een heren en dames versie. Alle kleuren zijn mogelijk. Zoals met een ANLA Sports voetbalpakje voor meiden kun je vanaf 6 jaar al voetballen in een super fijne en trendy outfit!

voetbalpakje meiden
ANLA Sports tenues leverbaar vanaf 6 jaar

voetbal pak dames