Oranje leeuwinnen huldiging 2017

Hoe word ik een Oranje Leeuwin?

Ben jij ook fan van het Nederlands vrouwenelftal? Daarin spelen de beste voetbalsters van Nederland, ook wel de Oranje Leeuwinnen genoemd. In deze blog lees je hoe jij een Oranje Leeuwin kan worden.

Hoe werden de Oranje Leeuwinnen populair?

Het begon allemaal bij het EK voor vrouwen in 2017 in eigen land. Bij de finale tegen Denemarken die uiteindelijk door 6 miljoen mensen werd bekeken, weet Oranje de Denen met 4-2 te verslaan. Voor het eerst in de geschieden zijn de Oranjevrouwen Europees kampioen. In 2019 doen de Oranje Leeuwinnen voor de 2e keer mee met het WK. Hierbij bereiken ze de finale, maar de verliezen helaas het wereldkampioenschap.

oranje leeuwinnen huldiging 2017
Oranje Leeuwinnen worden gehuldigd in Utrecht 2017. Afbeelding van ANP

Is het jouw droom om een Oranje Leeuwin te worden?

Om een Oranje Leeuwin te worden moet je eerst bij een voetbalclub spelen in het betaald voetbal,  want speelsters uit het Nederlandse vrouwenelftal zijn bijna altijd afkomstig uit het profvoetbal. Deze clubs willen graag spelers met talent binnenhalen. Ze kunnen de spelers verder opleiden, zodat ze nog beter worden en veel wedstrijden kunnen winnen. Sommige clubs hebben scouts in dienst. Een scout gaat naar amateurvoetbalwedstrijden om talenten te spotten. Hij of zij neemt contact op met de speelster of haar club als ze interesse hebben in de voetbalkwaliteiten van een speelster. Dus jouw eerste doel is om bij een profclub te spelen.

Selectiedagen

Er zijn clubs die een selectiedag organiseren en waar je via hun website kan inschrijven. Tijdens de selectiedag kijken de scouts naar hoe je speelt, naar je techniek en inzet. Als ze vinden dat je goed genoeg bent, kunnen ze je uitnodigen om deel te nemen aan een jeugdopleiding van die club. Om optimaal te kunnen presteren tijdens de selectiedag, zorg je voor een goede voorbereiding.

wat is de opstelling voetbal
Sta jij in de opstelling?

Regioteams

Daarnaast heeft de KNVB ook scouts die speuren naar talent. Als de KNVB je selecteert, dan kom je terecht in een regioteam. Daarin zitten allemaal spelers die ook uit jouw regio komen.

Deze regioteams zijn belangrijk, want uit deze teams worden de spelers voor de Nederlands elftallen geselecteerd. Er zijn veel verschillende Nederlands elftallen, namelijk Onder 15, Onder 16, Onder 17, Onder 18, Onder 19, Onder 20, Onder 23. Als je bij Onder 15 speelt is het niet vanzelfsprekend dat je doorstroomt naar Onder 16. Voor elk team moet je opnieuw worden geselecteerd. Op de website van de KNVB kun je zien wie er allemaal in welk team spelen en wat het programma is.

Voor het nationaal elftal selecteert de KNVB de beste speelsters van het land. Deze speelsters kunnen in bij een club in Nederland of in het buitenland spelen. Als de nationaliteit maar Nederlands is. Dus het antwoord op de vraag is eigenlijk in stappen, namelijk:
1. Heel veel trainen, heb plezier, geef niet op en geef altijd 100%
2. Ga naar selectiedagen of kom in contact met een scout
3. Zorg dat je bij een profclub terecht komt
4. Word geselecteerd bij een regioteam van de KNVB
5. Word de beste uit jouw regioteam

5 Tips van de Oranje Leeuwinnen zelf

 Zoals je kunt lezen is er misschien nog een lange weg te gaan en is dit lastig te bereiken, maar om je extra te motiveren staan hieronder tips van de Oranje Leeuwinnen zelf om jouw doel te bereiken:

  • Zo lang mogelijk bij de jongens voetballen, adviseert Lieke Martens en Jill Roord maar ook bondscoach Sarina Wiegman. Lieke heeft tot haar 16e bij de jongens gevoetbald.
  • Ben je goed in een bepaalde actie? Dit moet je juist niet veranderen maar blijven doen. Zo’n actie moet je perfectioneren volgens Lieke Martens.
  • Werk elke dag 100% om de beste ‘jij’ te worden die je kan zijn volgens Sari van Veenendaal.
  • Er zijn dagen dat je geen zin hebt, maar haal alles er uit wat er in zit. Dat is belangrijk om het verschil te kunnen maken volgens Dominique Jansen.
  • Zorg ervoor dat je plezier houdt in het voetbal, geniet van alle momenten die je meemaakt volgens Lieke Martens.