Op latere leeftijd beginnen met voetbal

Bij de meeste voetbalclubs kun je al lid worden als je 5 jaar bent. Maar wat nou als je eerst andere sporten of hobby’s hebt gedaan en je later pas bedenkt dat je wil gaan voetballen? Misschien heb je de overstap gemaakt naar de middelbare school en heb je nieuwe vriendinnen leren kennen. Hierdoor ben je in contact gekomen met voetbal, door bijvoorbeeld de gymles of klasgenoten die al voetballen. Of het kan ook zijn dat je 30 jaar bent en graag wil gaan voetballen, omdat het je zo gezellig lijkt. Lees in deze blog hoe ook jij op latere leeftijd ook kan beginnen met voetbal.

Hoe snel leer ik voetbal?

Iedereen, echt iedereen, kan moeiteloos beginnen met voetbal. Er zijn in iedere leeftijdscategorie teams en competities van verschillende niveaus. Volgens de KNVB komt het regelmatig voor dat kinderen pas op latere leeftijd gaan voetballen. Voetballen leer je snel. Het belangrijkste is dat je het leuk vind en gemotiveerd bent, dan komt het voetbal ook wel. Stel je voor: je gaat naar een optreden kijken van 2 beginnende circus artiesten. De een doet verschrikkelijk haar best en probeert alles uit de kast te halen, maar maakt veel fouten. De ander maakt geen fouten, maar het ziet eruit alsof ze er totaal geen zin in heeft. Wie krijgt van jou het grootste applaus?

Kom ik dan bij een team waarbij iedereen al goed kan voetballen?

De voetbalvereniging zoekt voor jou een plaats in een team waar je het beste in past. Dus misschien zitten er in jouw team meer meiden die voor het eerst gaan voetballen of pas een jaar lid zijn. Of je in een gemengd team of een meidenteam terecht komt, dat is per voetbalclub verschillend. Kijk op de website van jouw vereniging en neem contact op met de jeugd coördinator.

Wat als ik nog niemand ken?

Je leert nergens zo snel mensen kennen als bij een teamsport. Na de wedstrijd gezellig in de kantine bijkletsen en er worden vaak leuke teamuitjes georganiseerd. Je ziet elkaar bij trainingen en bij een wedstrijd, voor je het weet zie je je teamgenoten vaker dan je eigen vriendinnen.

Profs die op latere leeftijd begonnen met voetbal

salma-paralluelo voetbal atletiek

Salmo Paralluelo speelt bij FC Barcelona en je zag haar wereldkampioen worden bij het WK. Maar eigenlijk speelt ze pas één jaar voetbal (hoe dan?!). Ze heeft altijd atletiek gedaan, dat kun je ook wel aan haar snelheid zien. In 2020 en in 2021 had ze bijna geen atletiek kunnen doen vanwege een ernstige blessure en de coronapandemie. Dus kondigde ze in 2022 aan dat ze zich wilde gaan richten op voetbal. En zo scoorde ze onlangs het winnende doelpunt bij de kwartfinale tegen Nederland.

sam kerr voetbal WK

Sam Kerr, de uitblinker tijdens het WK in het Australische team, begon pas op haar 12e met voetbal. Daarvoor deed ze rugby, net haar vader en broer. Ze had toen zelfs een hekel aan voetbal, ze hadden niet eens een bal thuis. Maar als vrouw kwam ze niet verder bij het rugby en moest ze stoppen. Met enige moeite stapte ze over op voetbal en een jaar later werd ze gescout.

Conclusie van dit verhaal: iedereen kan beginnen met voetbal, ook op latere leeftijd.