Voetballen en studeren in Amerika

Na de middelbare school zijn er een tal van studies die je kunt gaan doen. Sommige weten al jaren van te voren waar ze naar toe willen, anderen twijfelen nog. Als je voetbal helemaal te gek vind en je wil graag voetbal combineren met een studie, ga dan voetballen en studeren in Amerika!

Vrouwenvoetbal is in Amerika heel populair en dat groeit nog steeds. Het Amerikaanse voetbalelftal is het meest succesvolle ter wereld met 4 wereldtitels en 4 olympische titels. In Amerika spelen er 1,6 miljoen meiden en vrouwen bij een club of schoolteam. In Nederland is dat zo’n 160.000. Dus in Amerika is dat 10 keer zoveel!

Kan iedereen voetballen en studeren in Amerika?

Er zijn duizenden universiteiten waar veel aandacht wordt besteed aan de sport en de combinatie met je studie. Op basis van je school achtergrond, voetbalkwaliteiten en natuurlijk je persoonlijke wensen zijn bepaalde scholen een match en bepaalde scholen misschien niet.

Je hoeft in Nederland echt niet op topniveau te voetballen om in aanmerking te komen. In Amerika zijn er natuurlijk ook verschillende niveaus in de competities. Doordat het voetbal perfect wordt afgestemd met je studie kun je jezelf ontwikkelen en verbeteren als voetbalster. Ook kun je met een MBO of HAVO diploma ook worden toegelaten op een universiteit, het kan per universiteit verschillen wat de toelatingseisen zijn. Vaak wordt er ook om een certificaat Engels gevraagd.

studenten in amerika

Wat kost studeren in Amerika?

Het sporten op universiteiten wordt in Amerika heel serieus genomen. Dat komt omdat het ontzettend duur is. Per jaar kost studeren wel tussen de 20.000 en 40.000 euro. Als je dit allemaal zelf moet betalen lijkt het vrijwel onmogelijk. Maar universiteiten bieden in veel gevallen studiebeurzen, dit heet scholarships. Goed zijn in voetbal kan er voor zorgen dat je je studie niet uit eigen zak hoeft te betalen. Hoe beter je bent, hoe meer de universiteit bereid is om je studiegeld te betalen. Ook kun je de studiefinanciering die je in Nederland van DUO ontvangt, meenemen naar Amerika.

Hoe kies je een universiteit?

Je keuze voor een Amerikaanse universiteit wordt waarschijnlijk beperkt door het aantal coaches die interesse in je tonen en je een scholarship willen aanbieden. Afhankelijk van de universiteit die je kiest kan je een studie kiezen aan deze school. Amerikaanse universiteiten bieden over het algemeen veel studies aan, dus ze hebben vaak wel een studie die bij je past. Op basis van alle informatie kies je uiteindelijk zelf naar welke school je wil gaan.

Wat kun je verwachten van voetballen en studeren in Amerika?

Je leert in een korte tijd mensen van verschillende nationaliteiten kennen. Als studentvoetballer zie je veel van het land. Doordat de uitwedstrijden soms ver rijden zijn kom je op mooie en bijzondere plekken. Hoe vet is dat? Maar ben je er wel van bewust dat het een heel druk sport- en reisschema is. En daarnaast vraagt de studie ook het nodige van je. Je moet presteren op school, want als je slechte cijfers haalt mag je niet voetballen. Voor een aantal is dat een fijne stok achter de deur, maar voor sommige kan dit de druk ook wel opvoeren. Bedenk tenslotte wat jouw persoonlijke ambities zijn. Waarom wil jij dit avontuur aangaan?

voetbalwedstrijd in amerika

Ja dit lijkt je wat! Hoe pak je het verder aan?

Ben je door het lezen van deze blog helemaal enthousiast geworden? Begin dan alvast beeldmateriaal van jezelf als voetballer te verzamelen. Hiermee maak je uiteindelijk een soort van video pitch voor alle coaches van universiteiten om natuurlijk die scholarship binnen te slepen.

Er zijn ook organisaties zoals KingsTalent die je kunnen helpen met het maken van een video en je begeleiden met het vinden van een geschikte universiteit in Amerika. Het hele begeleidingstraject duurt ongeveer een jaar, dus begin op tijd.